top of page
Ποιοι ειμαστε

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η Κρήτη εκτός απο το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα καθαρά ορεινό νησί, ένας τόπος που η φύση με υπομονή σμίλευσε μέσα από τις διαδικασίες της για να είναι σήμερα ο ιδανικός προορισμός για δραστηριότητες υπαίθρου σε βουνό και θάλασσα μάλιστα, πολλές φορές την ίδια μέρα. Η ραγδαία ανάπτυξη των υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής και η ανάδειξη του επαγγέλματος του Συνοδού Βουνού δημιούργησαν την ανάγκη συσπείρωσης των ανθρώπων που αποφάσισαν να κάνουν το πάθος τους για το βουνό επάγγελμα και να βιοποριστούν από αυτό που αγαπάνε. Την φύση με τον πιο βιώσιμο δυνατό τρόπο.

Το Σωματείο Συνοδών Βουνού Κρήτης ιδρύθηκε το 2023 με έδρα το Ρέθυμνο και εκπροσωπεί Συνοδούς Βουνού σε ολόκληρο το νησί.  

 

Σκοπός του Σωματείου βάσει του καταστατικού του είναι,

  • Η συσπείρωση όλων όσων ασχολούνται επαγγελματικά με υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής, που προκύπτουν από τον τίτλο Συνοδός Βουνού, σε κοινές ενέργειες γύρω από την προστασία και την προαγωγή των επαγγελματικών, εργασιακών και οικονομικών συμφερόντων των Συνοδών Βουνού και η ανάπτυξη σχέσεων αλληλεγγύης ανάμεσα τους.

  • Η ασφάλεια  των επαγγελματιών του χώρου αλλά και του κοινού/πελατών που συμμετέχουν σε αυτές τις δραστηριότητες.

  • Η προώθηση και ενημέρωση της ευρύτερης κοινωνίας ως προς τα χαρακτηριστικά που έχει ο εναλλακτικός ορεινός τουρισμός, αλλά και τις οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές του αντικειμένου.

  • Η συμμόρφωση των μελών με τα εθνικά και διεθνή επαγγελματικά πρότυπα του κλάδου.

  • Η διαφύλαξη και προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου.

  • Η δια βίου εκπαίδευση των μελών του.

DSC_1863.JPG

.  Ο Συνοδός βουνού αναπτύσσει τις δραστηριότητες του  σε μια ορεινή ζώνη ή συγκεκριμένη ορεινή περιοχή ή επίσης σε περιοχή φυσικού ενδιαφέροντος, όπου συμπεριλαμβάνονται τα εθνικά πάρκα, τα περιφερειακά και επαρχιακά και άλλες μορφές προστατευμένων περιοχών. Ασκεί το επάγγελμά του ως κύριο ή δευτερεύον, πλήρους ή μερικής απασχόλησης ή εποχιακά, σε περιοχές που υφίσταται ξερό ή/και χιονισμένο πεδίο, με βλάστηση (δασωμένο) ή αλπικό, όπου ενδεχομένως για την ανάβαση ή διάσχισή του απαιτούνται ορειβατικά υλικά και τεχνικές, σε βραχώδεις ζώνες ή περάσματα μη συνεχούς δυσκολίας και χαμηλής έκθεσης και επικινδυνότητας (έως επιπέδου ΙΙΙ UIAΑ), καθώς και, τέλος, σε εκείνα τα χειμερινά πεδία που απαιτούν για την προώθηση τη χρήση τεχνικών μέσων όπως παραδείγματος 

χάρη χρήση χιονορακέτας με κλίση πεδίου έως 30 μοιρών.

Anchor 1

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 2023-2025

Christoforos Baladimas, President

Μπαλαδήμας Χριστόφορος

Πρόεδρος

Giorgos Prinarakis, Vice President

Πριναράκης Γεώργιος

Αντιπρόεδρος

Sophia Chapman, General Secretary

Τσάπμαν Σοφία Ρεβεκκα

Γ. Γραμματέας

Stefania Papadaki, Treasurer

Παπαδάκη Μιχ. Στεφανία

Ταμίας

Panagiotis Koytsioubas, Member of the board

Κουτσιούμπας Παναγιώτης

Μέλος

bottom of page